In januari 2024 hadden enkele leden van Kolabo het plezier om een bezoek te kunnen brengen aan SEP in Kenia. We werden uitgenodigd op de wekelijkse teamvergadering van SEP waarin we een presentatie konden geven over de werking van Kolabo en de opbrengsten tot nu toe! We gingen ook langs bij de SEP workshop waar hulpmiddelen vervaardigd worden, die in het verleden gesponsord werd door de provincie Oost-Vlaanderen. Het was inspirerend om te zien hoe sterk dit aspect van de werking van SEP in de afgelopen jaren gegroeid is. Al bij al was het een zeer fijne ontmoeting, met als resultaat een versterkte band tussen de twee organisaties.

De dag nadien hadden we het voorrecht om een bezoek te kunnen brengen aan een van de projecten van SEP in Kikuyu (dichtbij Nairobi). Hier is een centrum opgericht door Njeri Maria, een vrouw die geboren werd met een hersenverlamming. Eén dag per week komen SEP therapeuten langs om gratis consultatie te bieden aan kinderen met een beperking en hun ouders. Het was een drukke zaal, en Maria vertelde dat de aantallen steeds toenemen. In het afgelopen jaar hebben ze zelfs 200 extra kinderen geregistreerd in hun centrum.

Maria spreekt over het belang van een veilige haven creëren voor ouders van kinderen met een beperking. Hoewel het overduidelijk is dat vroege therapeutische interventie een enorm verschil kan maken, is het voor haar even duidelijk dat psychosociale ondersteuning van de ouders (en brussen) een doorslaggevende factor is in het welzijn van het kind. “If they are okay, mentally and emotionally, the child will be okay”. De psychosociale sessies, die gegeven worden door SEP, werden gesponsord door de provincie Oost-Vlaanderen.

Maria strijdt, zoals SEP, voor een holistische aanpak, waarin iedereen betrokken is en zowel fysische als mentale aspecten aangepakt worden. En hoewel het overweldigend kan zijn, trekt ze zich op aan de kleine verbeteringen. Een lach, van moeder of kind, een nekje dat na veel oefening toch sterk genoeg is om recht gehouden te worden. Maria verwoordt het mooi: “The small things are the biggest things”.

Bedankt, Maria, om jouw armen open te slagen voor ons bezoek.

Wil je graag meer weten over de Njeri Maria Foundation? Klik hier om naar hun website te surfen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *